Fino je, če si ustvarjalen. Če zmoreš redno ustvarjalno delo, pa si pomojem profesionalec.

Najpomembnejše vprašanje zame je torej: “Kako delati dobro in redno?”

Ker obožujem tehnike in pristope, vem da obstaja ogromno različnih za začetek, strukturo in vodenje dela.

Ampak če bi moral izpostaviti eno samo, meni najljubše vodilo, bi to zagotovo bil Hemingwayev most.

Nanj me je spomnil Tiago Forte v svoji knjigi Building a Second Brain. Prepričan sem, da sem pred tem za to zamisel že slišal, ker jo izvajam odkar vem zase.

Ernest Hemingway je seveda govoril o pisanju, ampak njegov princip je univerzalen. Za kaj gre?

“The best way is always to stop when you are going good and when you know what will happen next. If you do that every day when you are writing a novel you will never be stuck. That is the most valuable thing I can tell you so try to remember it.” ― Ernest Hemingway

Kako vse to razumem in uporabljam sam?

Vedno bom poskušal delo pripeljati do točke, ko vem, kaj so naslednji koraki in takrat bom zaključil ter si delo “predal” v prihodnost.
(Forte predlaga, da si ob koncu zapišeš ideje za naslednje korake, trenutno stanje, podrobnosti, ki bi jih lahko pozabil in namero za naslednjo etapo dela.)

Tako se veselim vrnitve in ko spet začenjam, vem kam in kako.

💡
Včasih se je dobro upreti želji po tem, da bi nadaljeval z delom in preprosto končati. 

Vzemimo naprimer vzporednico iz plezalnega sveta, o katerem sicer ne vem kaj dosti.

Plezaš na Mt. Everest (inačica zahtevnejšemu ustvarjalnemu projektu) in danes si že osvojil zahteven vzpon čisto na začetku poti, zanj si potreboval precej časa in rahlo si utrujen. Veš, da je pred tabo še cel kup takšnih etap. A je bolje, da se ustaviš, nabereš moči in se pripraviš na naslednjo ali bi bilo pametneje, da kar v istem hipu nadaljuješ na drugi korak tega podviga?

Meni je v tej primerjavi odgovor jasen in razumljiv, v ustvarjalem delu pa bi velikokrat še kar plezal in plezal do onemoglosti. Mogoče je težava v tem, pri tovrstem delu težje zaznamo padce.

Moč odmora

Če delo zaključimo v trenutku, ko bi lahko nadaljevali in ga prekinemo z drugo aktivnostjo, s premorom, potem damo možnost aktivacije tudi naši podzavesti. Ta se lahko sproži in v ozadju že razišče možnosti nadaljevanja ter si da duška. Inkubacija je pomemben del ustvarjalnega procesa in zgodi se lahko samo, če se s problemom ne ukvarjamo.

O tem lahko razmišljamo na ravni delovnega tedna ali pa delovnega dne.

Odmori tekom delovnega dne so lahko drobne različice tega istega principa, v vsakem primeru pa je pomembno, da jih je veliko in da so kvalitetni.

Tudi, ko naletimo na zid in se vrtimo v krogu, bosta odmor ali premor pametna odločitev.

Princip Hemingwayevega mostu lahko uporabimo na koncu katastrofalnega delovnega dne, ko se nismo premaknili nikamor in se zdi, da bo sveta konec. Spet si na koncu nanizajmo možne poti, ki bi jih lahko ubrali, odštekane ideje za problem, s katerim se ukvarjamo in zapišimo trenutno stanje. Potem zaključimo in pustimo podzavesti, da se problema loti, kakor ve in zna. Mogoče se naslednji dan ukvajamo še s čim drugim in se potem kasneje sveži spet vrnemo na trd oreh.

Delo s skupino

Zdi se mi, da vodje prevečkrat nimajo poguma, da bi odredili odmor ali celo končali delo, kadar se zgodi velik preboj in ko je celotna skupina pripravljena in navdušena za nadaljevanje. Prevečkrat se nam zdi, da je merilo kvalitete našega dela samo čas in da bomo delali bolje, če delamo več ali celo ves čas.

Trenutno delo

Za konec še najbolj aktualen primer omenjenega mostu. Tekom pisanje te objave sem dobil še nekaj drugih idej, ki so povezane z ustvarjalnostjo, produktivnostjo in delom s sabo. Zapisal sem si jih, jih shranil in zdaj se veselim pisanja naslednjih, ker je nekaj semen že posajenih.

Danes je bil moj glavni cilj, da lansiram spletno stran in to je pomenilo, da sem napisal to objavo. To sem počel zadnji dve uri, ki sta imeli 4 krajše in dva daljša odmora. Za danes zaključujem ustvarjalno delo, kar pomeni, da se bom zdaj zakopal v birokracijo (večinoma maili).

Mimogrede, če bi radi svoj poštni predal popestrili in vas zanimajo podobne vsebine, bom zelo vesel, če se naročite na email obveščanje in postanete bralci Zamisli (to je newsletter, ki ga trenutno berete).

Če imate kakšno pripombo, predlog ali zamisel, pa vedno dobrodošli v komentarje!

lp, nik


Deli to objavo