Na morju me je spreletelo sladko-kislo spoznanje.

Začel sem uporabljati prsni žep na srajcah. Mlajši kolegi me učijo, kako nastaviti Shortcuts na telefonu. Vztrajam na osnovni slovnici pri pošiljanju sms sporočil.

Staram se.

V tem valu razodetja me je zalil tudi nostalgičen občutek po medmrežju, kot smo ga poznali pred desetimi, petnajstimi leti. Svetovni splet.

Kdaj pa kdaj mi je kdo povedal za kakšno novo spletno stran, sicer pa smo ga raziskovali prek iskalnikov; od Matkurje, Najdi.si, Yahooja ter nazadnje Googla. Prepirali smo se na forumih, sam največ na Jokerjevem mn3njalniku.

(Ko sem iskal povezavo do mn3njalnika sem presenečen ugotovil, da obstaja še danes!)

Imel sem tudi svojo leseno HTML spletno stran, ki za razliko od zgornjega foruma na srečo na obstaja več. Ujel sem še zadnji vlak IRCa in kasneje na dialup povezavi doma sošolkam težil z minolovcem prek MSN Messengerja.

Na kaj danes pomislite, ko nekdo reče internet? Najbrž na platforme kot so Youtube, Facebook, Instagram, ipd. Pogumne ekskurzije v stranpota interneta so bolj redkost, držimo se vzpostavljenih kanalov za dostop do takšnih in drugačnih vsebin.

Tudi kot ustvarjalec spletnih vsebin sem prisoten na večini bolj razširjenih platform in zabava me furanje vseh teh profilov, ampak …

staram se.

Z vsako platformo, na kateri vzdržujem svoje spletno dvorišče, imam precej ambivalenten odnos. Po eni strani me navdušujejo, koristijo mi in rad raziskujem trende ter opazujem spremembe v spletnih vsebinah, po drugi strani pa imam algoritmov in sprememb počasi vrh glave. Rad bi imel bolj neposreden dostop do svoje publike.

💡
Intervju za N1, kjer sem med drugim rekel, da razmišljam o tem, da bi izbrisal svoj TikTok profil


Vse zgoraj našteto botruje odločitvi, da sem zagnal to spletno stran in z njo dva novičnika. Prvi, Zamisel, je širši in tam pišem o pristopih, sistemih ter uvidih za bolj ustvarjalno, produktivno in zabavno življenje.

⬆️ To je nagovor, ki ga lahko preberete na prvi strani. V resnici iščem prostor, kjer bi lahko pisal o dragocenih idejah, za katere na platformah nisem našel prostora.

Poleg tega pa bi rad z novičnikom razširil svojo publiko in pritegnil odrasle bralce, ki jih takšne teme zanimajo.

Moj tretji interes je s tem zgraditi ožjo bazo sledilcev, ki jih lahko nagovorim neposredno, brez algoritmov in platform. Če bo vse posreči bom lahko tej bazi sledilcev kasneje ponudil tudi kaj zanimivega, ampak več o tem kdaj drugič :)

Spletnik, novičnik, ki ga bereš ta hip, pa je še ožja podskupina in je ustvarjen za vse, ki jih zanima ozadje ustvarjanja na spletu. O tem veliko razmišljam in včasih nimam sogovornikov, zato jih iščem tu.

Z ustvarjanem na različnih platformah ne bom prenehal, ravno nasprotno - jeseni bi rad bolj aktivno ustvarjal vsebine, ker se je izkazalo, da je to dobra promocija za moje delo in se mi zaradi tega odpira ogromno priložnosti, kar je za freelancerja zelo dragoceno. Bi pa rad, da se vse vsebine med sabo povežejo in dopolnjujejo, v končni fazi pa pripeljejo na to spletno stran. Kako točno bom to izpeljal ne vem, bom pa o tem gotovo pisal v Spletniku. Rad bi, da je to za bralce koristen vpogled, poln nasvetov, predlogov in dobrih idej.

Zdaj grem pa naredit reklamo na Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, BeReal in Linkedin, da bo sploh kdo izvedel za to pisanje. Zarečeni kruh!

Se beremo. Vesel bom komentarjev, ker je to edina povratna informacija življenja na drugi strani zaslona.

Koristno:

  • Bing AI klepet je orodje s katerim sem zgeneriral naslovno sliko in super okolje, ki združuje Chat GPT, Dall-E in lahko brska po spletu (!). Tu sem poiskal tudi prevod za "pitch", ko sem pisal o nagovoru za Zamisel. Zaradi dostopa do spleta različne prevajalnike in ponudi ogromno možnosti, ne samo pri prevajanju, ampak povsod. Dostopen je samo v Microsoft Edge brskalniku (bing.com > klepet) ali pa z MacBing appom na Macu.
  • Captions je app na telefonu, ki ga preizkušam za avtomatsko generiranje podnapisov na vertikalnih videih. Prepoznava tudi slovenščino, česar sem se razveselil.

Zaznano:

  • David Zupančič je podcast Umetnost lenarjenja nadgradil v videocast in s tem zagnal svoj YT kanal. Priporočam!
  • Anže Tomič se je prestavil na MacOS okolje in napisal super članek o tem.
  • SLG Celje so posodili svojo grafično podobo in začeli z zanimivimi intervjuji tipa " xy questions" na IG. Super! (škoda, da jih ne dajejo tudi na YT in da ni povezave na IG na njihovi domači strani)
  • NLB je posodobila NLB Klik aplikacijo in se ustrelila v koleno. Uporabniška izkušnja je precej slaba.
  • Streamer Kai Cenat je povzročil izgrede in kaos na ulicah, ker je napovedal giveaway na ulicah New Yorka in tja privabil več tisoč ljudi. Policija je aretirala 65 ljudi, sam pa se bo najbrž na sodišču moral zagovarjati zaradi organizacije nezakonitega zbiranja in podpihovanja izgredov.
Deli to objavo