Živijo!

Pred kratkim sem imel bližnje srečanje z računalniško katastrofo. Zaklenil sem si računalnik, na katerem je bilo ogromno video materiala za prihajajoče videe. Na srečo sem jih potem uspel dobiti nazaj, ampak lekcija, ki me je s to skorajšnjo tragedijo doletela, je bila ogromna.

Zdaj smo v pisarni vzpostavili boljši način dela s podatki, tako da so vedno varno shranjeni, poleg tega pa razmišljam še o rezervi tega sistema, torej dvojni rezervi.

Včasih bi se mi to zdelo pretirano, zdaj pa mislim, da so podatki skoraj edina surovina, ki jo imam in jih uporabljam ves čas. S kopičenjem čez leta jih imam čedalje več in meni so čedalje bolj dragoceni.

To miselnost lahko napnemo še dlje. Dragoceni so tudi naši email predali in spletni profili. Kaj če vam jutri nekdo vdre v mail in izbriše vse? Saj se zdi skoraj nemogoče in najbrž je verjetnost majhna, ampak lahko se zgodi. Če ne drugega, izgubite ogromno kontaktov, da o podatkih ne govorim.

Naredil sem si backup celotnega email predala (na Googlu je to precej enostavno, storitev Google Takeout), pred časom pa sem tako k sebi prenesel tudi vse videe na Youtubu.

Pojdimo še korak dlje.

Zadnji teden sem na IG zasledil dva primera vplivnežev, ki se močno zanašajo na svoj IG profil in so ga izgubili. Bodisi jim ga je IG blokiral, vsaj tako pravijo sami, lahko pa pride tudi do vdora, ko ugrabitelji zahtevajo denar, da ti profil vrnejo.

Pri teh zgodbah z blokado s strani platforme sem včasih malo skeptičen, ker nihče ni transparenten v tem kaj in zakaj se je zgodilo. Možno je tudi, da je uporabnik počel kaj sumljivega, pa je platforma to zaznala in se odzvala.
Seveda je tak odziv lahko tudi avtomatiziran in popolnoma zgreši, kar povzroči cel kup preglavic uporabniku, sploh če je tvoj IG kanal vir vsega tvojega prihodka.

Za zaščito pred tem lahko pazimo na našo dejavnost na profilih in se izogibamo sumljivemu vedenju (vse, kar lahko izgleda kot spam ali potvarjanje sledilcev, ipd). Če se nam vseeno zgodi po pomoti, je lahko postopek vrnitve v prvotno stanje kar zapleten in grozen.

Vdori v profil pa se pogosto dogajajo zaradi napake uporabnikov. Velikokrat se vpišejo na lažne strani ali pa nasedejo kakšni storitvi (obljuba večih sledilcev, modre kljukice, ipd), ki jim ukrade geslo. Čeprav se to sliši naivno, smo vsi ranljivi za tovrstne napade in to, da "nasedemo" je lahko samo kombinacija parih nesrečnih okoliščin (nepazljivost, ker se ti mudi, ali pa ti doma pušča umivalnik in slučajno nekaj na hitro klikneš, ipd).

Tukaj nas reši 2FA!

💡
Dvostopenjska preverba pristnosti (2FA, Two-factor authentication) je varnostni postopek, ki zahteva uporabo dveh različnih metod preverjanja istovetnosti (npr. geslo in potrditev v prijavljeni napravi) za zagotavljanje dodatne zaščite računov in podatkovnih sistemov.

Če nimate vklopljene 2FA svojih profilov, potem nehajte z branjem in pojdite to urediti takoj zdaj. Res :)

Predpostavimo, da imamo vse to urejeno. Vseeno se nam lahko zgodi nesrečen splet okoliščin in nekdo nam vdre v profil ali pa nam ga zaklenejo. Še več, obstaja tudi možnost, da celotna platforma propade in izgine iz obličja zemlje.

(čakam, kdaj se bo to zgodilo bivšemu Twitterju, mimogrede ...)

Kaj pa potem?

Mislim, da je skrajni čas, da vplivneži, ki se zanašajo na eno platformo in svojo prisotnost gradijo samo na enem profilu razmislijo bodisi o širitvi na druge profile, da razpršijo tveganje, bodisi o postavitvi svoje spletne strani, ki je neodvisna in imajo nanjo večji vpliv.

Še vedno obstaja možnost, da gre vse po gobe, ampak mislim, da je skoraj neobstoječa.

Poleg tega moram povedati, da sam najprej verjamem v dobre namene pri ljudeh in da ne mislim, da na spletu na nas preži cel kup zlobnežev. Daleč od tega. Lahko pa se zgodi ...

Uporabno

  • Testiram Loom, delovno orodje za snemanje zaslona in sebe. Trial se mi izteče vsak čas in nisem prepričan, če je pri nas dovolj potreb, da bi upravičil to storitev, mi je pa zanimiva.

Zanimivo

Deli to objavo