Leto 2023 sem na kanalu prestopil poseben mejnik, ampak ko ga postavimo v kontekst, boste videli, da je bilo 2023 finančno gledano moje najslabše leto na Youtubu, za katerega sem zelo hvaležen.

Lani sem v celem letu z oglasi na YT zaslužil 1016,96 evrov. To je največ doslej.

Večinoma so prihodki od klasičnih oglasov, ki jih imam še vedno relativno konzervativno nastavljene na pre in post roll (pomeni, da se skoraj nikjer pri meni oglasi ne predvajajo med videi (mid-roll).

Če potegnemo črto, ta seštevek sploh ni slab. Sicer sem opazil da je močno narastel v decembru, kar lahko pripišemo dvema razlogoma:

  • Tudi moji videi so bili v decembru bolj gledani (morda zaradi vsebine, morda je več ljudi na spletu).
  • Oglaševalci konec leta več denarja vlagajo v oglase in posledično je CPM (zaslužek na 1000 ogledov) višji.
💡
Služenje denarja na Youtubu lahko poteka tudi prek Youtube Partner Programa. Ustvarjalcem omogoča, da vnovčijo svoje videoposnetke prek prikazovanja oglasov. Izpolnjevati moraš določene pogoje, potem pa se lahko odločaš kako boš razporedil oglasne prostore na svojih posnetkih in od ustvarjenega prihodka prodaje oglasov dobiš določen delež.
💡
Slaba stran Youtube partner programa je, da dokler ustvarjalec ne sklene tovrstnega sodelovanja, Youtube po svoji presoji oglašuje na njegovih vsebinah in pobere ves prihodek, ki je ustvarjen na ta način.

V številkah

V letu 2023 smo na kanalu objavili:

  • 10 videov
  • 40 Short vsebin

Nabrali so 886,587 ogledov.

Število ogledov na televiziji je naraslo za 10 %.

Še vedno je največ ogledov na mobilnih napravah.

Prihodek od oglaševanja na Youtubu je znašal 1016,96, kar je prvič, da so ti prihodki presegli 1000 evrov.

Vseeno je to za celo leto izjemno malo. Sploh, če v obzir vzamemo stroške in investicije.

Teh nimam tako natančno popisanih, ampak moja groba ocena je, da sem v letu 2023 v Youtube vsebine, programsko in tehnično opremo ter sodelovanje s sodelavci vložil približno 45 000 eur.

Poleg oglasov sem sodeloval tudi s partnerji, ki so podprli določene video vsebine na kanalu (sponzorji). Teh prihodkov je bilo še približno 1000 evrov.

Končni seštevek

Hiter izračun nam pove, da sem v letu 2023 tako okvirno 43 000 evrov v izgubi.

Ampak razmislimo še enkrat.

  • Velik del tega zneska so investicije v opremo, ki je zdaj inventar in s katero delamo.
  • Preostanek je investicija v kvalitetne vsebine (znanje, dodatki videov, ipd).
  • Del teh investicij so tudi moja prostočasna zanimanja (ekspedicija v Afriko, tekmovanje na Norveškem, ipd.), ki jih izkoristim, da ustvarim zanimive vsebine.

Onkraj računice

Veliko bolj dragoceno in pomembno je razmišljati o grajenje publike. Vsaj pomojem.

S svojo spletno dejavnostjo in ustvarjanjem vsebin, ki so avtentične in povezane z mojimi zanimanji, razmišljanjem in humorjem, hkrati gradim tudi publiko gledalcev in gledalk, ki jim je takšna perspektiva blizu. Poistovetijo se z mojimi pristopi, humorjem in so radovedni, zanimajo jih podobne reči.

Prepričan sem, da je ravno jedro moje spletne publike najbolj zaslužno za to, da sem lahko v letu 2023 uspešno speljal turnejo po Sloveniji s predstavo Zdrava pamet. To so bili moji prvi in najbolj zagnani gledalci ter navijači. Vsekakor iskrena hvala vsem, ki ste prišli pogledat predstavo. Če vam je bila všeč, pa sem še toliko bolj vesel!

Odigrali smo približno 80 ponovitev in zame je to čudovita izkušnja. Zahteven projekt, ampak izpopolnjujoč in veselim se nadaljevanja v 2024. Tudi finančno bi lahko potem del prihodkov predstave dodal v obračun kanala, čeprav gre za posreden vpliv, ki ga težko izmerimo.

Kaj so načrti za 2024?

Predstava Zdrava pamet je počasi v izteku, mislim, da jo bom igral še v tej gledališki sezoni, nekje maja pa jo pospravil in obdržal v lepem spominu. Če bo vse posreči, jo bomo pred tem še posneli in ustvarili Youtube spešl.

Veliko sem razmišljal o ostalih možnostih monetizacije Youtube kanala. Vsi tuji ustvarjalci, ki jih spremljam, svoje vire prihodkov razplasitijo in ponavadi so sestavljeni iz:

  • prihodkov iz Youtube Partner Programa (oglasov na YT)
  • prihodkov od sodelovanj s sponzorji
  • prihodkov iz prodaje lastnih (digitalnih ali stvarnih) izdelkov

V Sloveniji je situacija specifična.

Mislim, da oglasi na YT ne predstavljajo dovolj velikega deleža, da bi lahko na njih računal (morda pa se motim, bomo videli). Možno bi bilo, da bi povečal njihovo pogostost na svojih vsebinah, ampak to mi ne diši preveč. Možno je tudi, da se bo CPM v Sloveniji povečal, če bo več interesa oglaševalcev. Zaenkrat Youtube Partner program ohranjam zaradi zmožnosti regulacije oglasov na vsebinah in majhen dodaten prihodek.

Ker bi rad nadaljeval z ustvarjanjem kvalitetnih vsebin in eksperimentiranjem na spletnem prostoru, ves čas razmišljam, kaj so možnosti financiranja in kako jih lahko razširim, da imam več časa in prostora, ki ga lahko posvetim ustvarjanju na spletu.

Sodelovanja s sponzorji na Youtubu so še precej zadržana in pri meni ne predstavljajo dovolj velikega prihodka, da bi lahko računal na njih. Veliko razmišljam tudi, da bi bilo za vsebine bolje, če lahko ta prostor, ki bi ga sicer namenil sponzorju, izkoristim za promocijo lastne ponudbe, karkoli že ta je.

Predstava je bila eden takih poskusov. Izkazal se je za uspešnega, zato bom v naslednjem letu poskušal razviti in razplastiti to razmišljanje. Tuhtam o tem, kaj vse bi še lahko vključil v nabor svojih storitev ali pa nemara izdelkov, ki so smiselni, kvaliteti in v skladu z vsem, kar počnem.

Menim, da je to najbolj organska in prava pot nadgradnje in usmeritve pozornosti gledalcev naprej, ki jo sicer tržimo v oglasne namene z oglasi in sponzorskimi sodelovanji.

V načrtu imam dva večja projekta, ki ne bosta performativne narave. Več napišem ob priliki, samo da dovolj zrasteta in da kal vzklije. Ne bi se rad pokosil, še preden začnemo :))

Menim, da je bilo prav minulo leto ključno, ker sem veliko pozornosti namenil Youtube kanalu in se spraševal, kako ga lahko razvijem in razširim, da postane še bolj pomemben gradnik moje prisotnosti in ustvarjanja.

Bomo videli, kaj bo to pomenilo v 2024 in ali se bodo investicije obrestovale. Zame je vse skupaj v vsakem primeru neverjetno zanimiv eksperiment, ki se ga veselim.

Hvala, da ste z mano na tej poti in se beremo naslednji teden.

Če imate kakšno vprašanje ali razmišljanje ob prebranem, se prosim oglasite!
lp, nik

Deli to objavo