V obdobju, ko lahko spremljamo predvsem ameriške Youtuberje kako se eden za drugim poslavljajo* ali pa zmanjšujejo svoje ekipe (Tom Scott, Matt D'Avella, Matti Haapoja, ipd.), se oziram po slovenskem spletu in presenečen sem.

Zdi se, da se pri nas naval na internet šele zares začenja in najbrž smo kakšnih 10 let v zaostanku, kar se tiče produkcije in gostote vsebin.

Tako zaenkrat vidim slovenski splet in njegove možnosti:

Podkasti so doživeli svoj bum. Imela ga bo tudi vlada, sicer pa ga ima vsaka medijska hiša, časopisi, portali, ogromno posameznikov ter bivši in zdajšnja predsednica.

Mislim, da je za začetek podkast najbolj prijazen, ker je lahko produkcijsko nezahtevna oblika vsebine in ker se zdi, da lahko pravzaprav samo govoriš. Analiza uspešnih slovenskih in tujih podkastov pokaže, da to še zdaleč ni tako. Večinoma gre za poglobljene pogovorne oddaje ali pa zabavne oddaje, ki terjajo resno pripravo, sploh če se prostor zasiči in se vzpostavi močna konkurenca.

2024 je pomojem ravno leta zasičene podkast scene. To bo gotovo zanimivo. Kako se bodo ločevala zrna od plevela?

Ta sfera je privlačna tudi zato, ker je bolj odrasla v primerjavi z ostalimi spletnimi zbirališči.

Sam sem se zaenkrat vzdržal podkast poskusa. Ne morem reči, da me ne mika. Zelo me mika. Ampak trenutno je moja pozornost usmerjena v produkcijo Youtube videov in to želim izpeljati čim bolje.

Na Youtubu še vedno opažam pomanjkanje ustvarjalcev, ki bi redno objavljali vsebine. Predvsem vsebine, ki bi jih sam z veseljem gledal.

💡
A imaš mogoče kakšno kul priporočilo slovenskih Youtube ustvarjalcev? Ali pa tujih, vse me zanima.

Jože Robežnik se je vrnil v igro in spet postaja reden, med drugim je začel v svoje vrste tudi bolj aktivno novačiti člane. Jaz sem ponosen član njegovega kanala od začetka leta, tudi za to, da vidim kako to izgleda v drobovju in kakšna je izkušnja ...

Podpirate lahko tudi cel kup drugih ustvarjalcev in skupin. Mislim, da bo postajalo čedalje bolj pomembno, kaj gledalci dobijo v zameno za podporo. Ustvarjanje raznih manjših zaprtih skupnosti je v tujini praksa, pri nas pa še v povojih.

Pri nas še nisem opazil Whatsapp skupin, je pa Discord gotovo na pohodu.

Na Youtubu je opaziti močno željo gledalcev in ustvarjalcev po koncu nadvlade Mr. Beast vsebin, ni pa zares začrtano, kakšna je druga smer.

Threads so še vedno zanimivi, čeprav je po začetni intrigi množica poskrbela za redčenje smisla in malo več neumnosti. Mi je pa všeč, da lahko preklapljam med For You in Following feedom. To prvič počnem na Threadsih, na TikToku naprimer nikoli zares nisem gledal svojega Friends feeda. Na For you strani dobim generalen občutek za to, kaj se dogaja na omrežju in potem, ko me po parih minutah to izbezumi, se v miru vrnem na Following.

Trenutno sicer vsi objavljajo relativno zadržano. Razen Trkaja. On piči in v Thread-eter raketira objave v času enga diha :))

Čakam, da se tudi v slovenskih Thread sferi pojavijo pisci, ki bodo bolj usmerjeno pisali vsebine z vrednostjo, tu je še ogromno potenciala.

Če smo že pri piscih;
A bere kdo kakšne kul bloge?

Tudi tu se priporočam za kakšen namig ali fino priporočilo.

Film Gepack je pomojem tudi dobra spletna zgodba oziroma projekt, ki izvira iz spletne ustvarjalnosti in jo nadgrajuje. Posnel ga je Žiga Kukovičič, eden bolj prepoznavnih slovenskih TikTokerjev (kuxala) in izjemno zanimiv videoustvarjalec. Filma si še nisem ogledal, si ga pa zagotovo bom. Odmeva na družabnih omrežjih in z zanimanjem spremljam kako se bo odrezal.

Če se sprehodimo po ostalih družabnih omrežjih, je jasno, da postaja 9:16 video prevladujoča oblika vsebine in vsi smo odkrili, da posnetki s podnapisi delujejo bolje kot tisti brez.

Zanimivo bo videti ali podnapisi delujejo zato, ker večina gledalcev gleda brez zvoka ali pa zato, ker so nekaj novega in posledično bolj zanimivi. V 2024 bodo najbrž kar standard.

Kaj pa BeReal?

Dobro vprašanje. Sam ga ne uporabljam več pogosto, ampak najbrž tudi za to, ker ga dojemam bolj tradicionalno - kot omrežje, na katerem komuniciram z javnostjo. Tisti, ki ga uporabljajo bolj za stik s krogom prijateljev, so zelo aktivni. Mesečno ima 25 milijonov aktivnih uporabnikov. (Za primerjavo, Instagram jih ima 2.4 miljarde)

TikTok sam rahlo zanemarjam, ampak bolj iz principa. Postaja vsebolj prisoten in je najbolj priljubljeno družabno omrežje med mlajšimi. Diktira kratke video vsebine in njihove formate tudi na ostalih platformah in postaja resen konkurent Googlu tudi s svojimi iskalnimi funkcijami.

Na vseh prevladujočih platformah se bodo najbrž še okrepile neposredne trgovine in možnost nakupa naravnost iz aplikacije (TikTok, Youtube, Instagram, Facebook).

Še par kratkih:

  • mislim, da v 2024 UI še ne bo igrala prevladujoče vloge na spletu
  • gotovo bo UI postala močno orodje za preprosta spletna opravila in administracije profilov ali ustvarjanje manjših vsebin
  • še vedno stavim na avtentičnost in mislim, da ostaja bistvena
  • splet smo doslej dojemali bolj iz sebe, postaja pa čedalje bolj profesionalen
  • to za sabo potegne tudi večji poudarek in razmislek o vrednosti za gledalce/sledilce
  • mogoče se bomo v 2024 začeli pogovarjati o regulaciji družabnih omrežjih in zasvojenostjo (dumb phones ftw)
  • mislim, da lahko X pokopljemo

Pri opazovanju spletnega razmaha v tujini me najbolj vznemirja decentralizacija medijskih središč in majhne produkcije, ki potem čez čas konkurirajo ali prerastejo tradicionalne medije.

Fun fact: Do leta 2025 bo v ZDA najbrž več uporabnikov družabnih omrežjih kot gledalcev televizije.

Prav tradicionalni mediji pomojem skrivajo ogromno zakladov, ki jih splet ponovno reciklira in odkriva. Ogromno formatov je bilo že prežvečenih na radiu, v časopisih in na televiziji, na spletu pa lahko s svežino in novim pristopom spet postanejo relevantni.

Če smo v Sloveniji res 10 let za tem valom, je vprašanje predvsem kaj narediti danes, da ne bomo 2034 vsi objavljali "I am quitting ..." videov.

lp, nik

*ob valu videov, ki napovedujejo slovo in so postali svojevrsten YT format so zdaj fascinantni še videi, ki to komentirajo in so prav tako postali svoj format. Čakam, da se začnejo videi, ki komentirajo komentatorje teh, ki se poslavjajo ...

Deli to objavo