Živijo!

Mislim, da je spanje izjemno pomembno in nikakor ne poveličujem odtegljajev nočnega počitka.

Vem, da sta organizirano življenje in strukturirano delo izjemno dragocena in k temu ves čas stremim.

Slednjega zadnje tedne nimam, prvega pa to noč najbrž tudi ne bo. Sem namreč na sledi jasne ideje. Za rep jo držim in voham, čeprav je še ne morem izrisati. Prepričan sem, da se to tudi to noč ne bo zgodilo, tako da bom najbrž legel v posteljo nemirnih misli in mogoče se bo zagata sama razrešila v sanjah.

Te tedne sem prvič pomislil, da je ustvarjalno delo pravzaprav zavajanje naših zavestnih naporov, da so tisti, ki delajo pomembne korake, da lahko medtem v podzavesti naše misli v miru naredijo svoje.

Da potrdim to tezo samemu sebi, vam spodaj lepim opis zanimive raziskave, ki trdi, da lahko zmerno odlaganje dela (prokrastinacija) izboljša inovativnost.

Raziskovalci so najprej prosili udeležence, naj ustvarijo poslovne načrte s katerimi bi študent podjetnik lahko z 10.000 dolarji ustanovil novo podjetje. Da bi izzvali odlaganje dela, so udeležencem dali povezave do smešnih YouTube videov iz oddaje Jimmyja Kimmela, do katerih so lahko med vajo enostavno dostopali. Kakšni so bili rezultati?

Ljudje, ki so si privoščili nekaj krajših odmorov za ogled videoposnetkov, so običajno prišli do veliko bolj kreativnih idej kot tisti, ki so odlašali malo in tudi kot tisti, ki so odlašali veliko - kar podpira idejo, da zmerno odlašanje lahko sprosti inovativno razmišljanje!

Sem vedel!

Tudi objava tega tedna je zmerno odlašanje z moje strani, zdaj pa šibam naprej delat. Kako je kaj vaš teden? 😄

PS: Tudi pomivanje posode ali sesanje je odlaganje dela. Za razliko od Jimmy Kimmela na Youtube je še družbeno koristno (družba=gospodinjstvo). Ampak sredi noči tega ne morem početi, danes sem pa itak že celo stanovanje trikrat posesal in kmalu bom začel pomivati sesalec z gobico za posodo.

PPS: Brez hecov, sprehodi so tudi vrhunska razbremenitev zavestnih misli. Med hojo nam lahko podzavest očitno lažje pove svoje.

(Samo še tole napišem, potem pa grem res naprej delati.)

Zanimiva študija, ki je zdaj ne najdem, ampak sumim, da sem jo prebral v knjigi Rest*, pravi, da hoja zelo dobro vpliva na kreativni odmik in spodbuja ustvarjalno mišljenje. Mnogo znanih ustvarjalcev in razisovalcev je veliko hodilo, najbrž z razlogom. Sumim, da niso imeli denarja za druge tipe prevozov. Ali pa je dejansko kaj na ustvarjalnemu pospešku, ki ga dobiš ...

Želim ga tudi vam in se beremo naslednji teden!

*sem šel na hitro googlati, našel sem tole: https://www.apa.org/pubs/journals/releases/xlm-a0036577.pdf

Deli to objavo