Živijo. Odvisen sem od svojega telefona.

Opažam, da čas, ki ga brezglavo preživim na telefonu ne pripomore k ničemur. Včasih se mi zdi, kot da potrebujem počitek in da mi bo pregledovanje družabnih omrežij prijalo ... pa je ravno nasprotno.

Zabijanje časa je tudi moja priljubljena tehnika odlašanja dela.

V preteklosti je bil moj screentime tudi do pet ur dnevno in poskušal sem narediti karkoli, da bi ga zmanjšal ali pa celo, da bi popolnoma odrezal telefon iz svojega življenja.

  • nabavil sem si fensi Light phone, ampak ga nisem uporabljal niti en dan
  • nabavil sem si Nokio 3310, ampak ni imela potrebnih funkcij
  • uporabljal sem Applov Screen time, ampak sem ga enostavno začel ignorirati
  • zbrisal sem si vsa družabna omrežja s telefona, ampak sem jih kmalu spet naložil

Največja težava moje bitke s telefonom je dejstvo, da so mobilniki velik del našega vsakdana in velikokrat tudi izjemno uporabni.

Velik del mojega poklica je povezan z dejavnostjo na spletu in menim, da so lahko družabna omrežja super vir navdiha, informacij in zabave.

Težava se pojavi v trenutku, ko postane brezglavo scrollanje po družabnih omrežjih samo sebi namen oziroma samo še poteši potrebo po šusu dopamina, ki vodi v odvisnost in druge psihološke težave.

(pomojem, jaz nisem strokovnjak)

Mene je najbolj mučilo dejstvo, da sem zaradi tega tudi manj produktiven in ustvarjalen.

Danes lahko rečem, da sem uspel svojo odvisnost zamejiti oziroma imam občutek, da sem jaz tisti, ki se odloča o rabi telefona. Še vedno sem na družabnih omrežjih, vendar veeeeliko manj.

Moj povprečen dnevni screen time sta dve uri (približno polovico tega časa predstavlja delo na telefonu v pisarni, ko objavljam in pripravljam materiale na telefonu).

V tej objavi bi z vami rad delil vse stvari, ki delujejo zame - morda pa koristijo tudi vam.

Malenkosti

  • Če grem na sprehod ali druženje, pustim telefon doma
  • Ko delam, telefon pospravim stran od dosega rok/oči
  • Aplikacije razporedim tako, da so družabna omrežja težje dostopna v menijih in zraven si postavim widget Screen time, da vidim, koliko časa sem že na telefonu tisti dan
  • Izklopim večino obvestil

Zame največji napredek pa se je zgodil, ko sem dojel, da samemu sebi ne morem zaupati.

💡
Če želim spremeniti vedenje v prihodnosti, potem je idealno, da v sedanjosti sprejemem odločitev, ki potem brezkompromisno velja. 

Raziskal sem različne možnosti in naposled našel softversko rešitev, s katero lahko strogo omejim čas na telefonu ali uporabo specifičnih aplikacij.

Aplikacija


To je Opal. Aplikacija za iOS, ki je namenjena zmanjšanju rabe mobilnika. Z njo lahko nastaviš različna časovna obdobja in z njimi povezane omejitve in nadzoruješ svoj čas na telefonu, poleg tega pa je precej motivacijska in ti ves čas sporoča napredek, prihranjen čas, beleži osredotočenost ipd.

Njena največja prednost sta dve funkciji, ki jih drugje nisem našel:

  • pri omejevanju časa na telefonu lahko izbereš možnost "Deep focus", ki ti za izbrano obdobje nikakor ne dovoli rabe izbranih aplikacij (ne moreš zaobiti prepovedi s pritiskom gumba ali česarkoli)
  • v appu lahko nastaviš tudi zaščito pred izbrisom aplikacije (Če v obdobju, ki si ga izbral za Deep focus vseeno želiš dostopati do "prepovedane" aplikacije, potem moraš izbrisati Opal in prepovedi izginejo. S to funkcijo je to nemogoče.)

Zakaj je to dvoje tako pomembno?

Ko sem "pri sebi" in ko se lahko razumno odločam o svojem času in o optimalnem vzdušju za delo, si nastavim omejitev v Opalu, ki velja od 06:00 zjutraj do 14:00 popoldne - to sta moje jutro in delovnik (zadnji dve uri delovnika si pustim dostop do omrežij, ker takrat naredim potrebno za svoje delo - objave ipd.)

V tem času si zablokiram dostop do družabnih omrežij in potem, ko ta del dneva nastopi, nimam izbire, ker se vse aktivira avtomatsko.

Če tako začnem dan, potem opažam, da sem tudi v drugi polovici bistveno manj prisesan na telefon, ker dopoldne to ni v moji navadi.

Na ta način lahko uporabljam telefon zmerno in produktivno. Ni izbrisan iz mojega življenja, nimam pa absolutnega vpliva in ne ugrablja moje pozornosti in volje.

Še enkrat, če vas mika, je aplikacija, ki je meni spremenila življenje
(brez heca :))

Opal.


(ni plačan oglas, je moj referral link, ki vam omogoči zastonj preizkus, sicer je aplikacija plačljiva. Jaz uporabljam letno naročnino in to delim popolnoma iz navdušenja.)

PS: Na Valu 202 je bil ravnokar objavljen odličen vroči mikrofon o vplivu digitalnih naprav na razvoj možganov. Priporočam!

Deli to objavo