Pri svojem najnovejšem Youtube videu sem preizkusil nekaj drastično drugačnega.

Po objavi nisem nikjer objavil nobenih povezav na video. Delil sem izseke iz videa, kratke pokončne vsebine povezane z njim, Youtube community objave, ki so napeljevale nanj, ampak nikjer pa nisem zraven dodal neposredne povezave na video.

Ponavadi bi to naredil, zato da v prvih dneh po objavi do posnetka pripeljem nekaj dodatnih ljudi (po mojih izkušnjah cca 500).

Tokrat sem v novičniku Film Booth zasledil presenetljivo logiko, ki sem jo hotel preizkusiti.

Predlagali so, da povezav neposredno na video ne deliš, ker naj bi Youtubu (in njegovemu algoritmu) takšen dotok prometa dal slabše informacije o gledalcu, kot pa če bi ta gledalec do videa prišel iz Browse, iz klika Recommendations ali iz drugje iz platforme.

💡
Logika je, da Youtubov algoritem za vsak video oblikuje model publike, na podlagi katerega potem ta video predlaga naprej.

(neumen primer)

Če določen video gledajo arhitekti, bo potem YT taisti video predlagal drugim arhitektom in tako razširil njegov doseg.

In hipoteza je bila, da vse klike, ki pridejo naravnost iz povezav, YT ne upošteva v ta model. Poleg tega se ne zabeleži CTR na naslov in prikazno sliko, kar je tudi zelo dragocen podatek.

A to res deluje?‌‌

Jah, ne morem reči z gotovostjo. Pri mojem poskusu je delovalo; kljub temu, da na video nisem linkal, je 2/10 po uspešnosti in v prvem tednu mu gre z ogledi zelo dobro.

Ampak to lahko pomeni tudi samo to, da sta naslov in thumbnail dobro izbrana ter da je retention videa dober (splošno: da je video dober).‌‌‌‌ Bom pa testiral še naprej, ker mi je princip všeč :)

Uporabno:

  • Za video, ki je omenjen, sem prvič nakupil tudi nekaj dodatnih stock posnetkov (svojih sem imel namreč premalo). Vsi drone posnetki so iz Pond5. Kakor sem brskal, se mi je pri njih razmerje med ceno in kvaliteto zdelo najbolje.‌‌
  • Pripravite se tudi na spremembe algoritmov in upravljanje z njimi v Evropski uniji 💪

Tokratna zanimivost prihaja iz Twitter profila Maxa Fosha.

Primerja skoraj enako vsebino, eno v TV ter eno v Youtube produkciji. Zanimivi so rezultati:

Mogoče "Youtube killed the TV star" 😁 Gotovo gledanost Youtuba kar naravnost na televiziji narašča, to opažam tudi v svoji analitiki. Bomo videli, kako bodo medijski giganti odigrali to partijo v naslednjih 10 letih.

U, če smo prav pri partijah. Tale konec gotovo ni uporaben, mogoče je pa zanimiv. Naredil sem si Chess.com račun in mogoče se bom začel učiti kako igrati šah :))

PS: Jaz sem nikskrlec314, "nikskrlec" je bil začuda že zaseden.

(kdor je to prebral do konca in se razburja, ker ocena minut na začetku ne pozna dvojine - oprostite, tu sem nemočen. Ne znam angleške datoteke za prevode naučiti slovenke dvojine)

Deli to objavo