Zaušnica = nekaj, kar si je dobro zapisati za uho.

Če bi lahko sebi v srednji šoli predal tri spoznanja o spominu, bi to bila naslednja:

Ponavljaj s praznim listom papirja

Pogosto se nam zdi, da ponavljamo snov, ki bi si jo radi zapomnili tako, da jo preletimo in beremo. To je izguba časa. Če želiš učinkovito ponavljati, je to bolje početi "v prazno", ne da bi gledal v zapiske. To je lahko bodisi ustno obnavljanje ali pa kar zapisovanje snovi, ki bi jo radi obdržali v glavi. Tako smo dejansko aktivni v priklicu in tudi tiste reči, ki se nam izmuznejo, bodo potem, ko bomo to dojeli, hitreje in lažje ostale v našem spominu.

To je sicer bolj naporno in včasih smo za to preizčrpani - takrat je najboljša odločitev odmor.

Odmori so za spomin blagodejni

Med seansami učenja je fino kdaj vriniti tudi kakšen dremež ali pa vsaj sprehod. Odmik od učne snovi omogoči našim možganom, da jo shranijo in popredalčkajo po svoje. Namesto učenja čez celo noč pa se je dobro navaditi, da že v hipu, ko snov prvič poslušamo, naredimo vse za to, da nam ostane v spominu.

Prevzemi odgovornost za svoje zapomnjevanje in razumevanje

V hipu, ko prvič poslušaš razlago in ko si v okolju, kjer ti je znanje posredovano, naredi vse, da to res razumeš in poišči način, da v sebi vzbudiš interes, če bi si to res rad zapomnil. V rahlo shizofreni poziciji si lahko predstavljamo dvojnega sebe. Nika v prihodnosti, ki se bo to moral naučiti in Nika, ki je tu zdaj in je zastopnik tistega prvega. Naredil vse, da bo imel on čim lažje delo. Postavljal bo VSA vprašanja, tuhtal bo, kako lahko slišano poveže z obstoječim znanjem, iskal bo neumne asociacije, spodbujal svojo domišljijo in enostavno bil prisoten.

Pri tej zadnji ideji je pomemben predvsem pogum, da priznamo neznanje in se snovi lotimo iz perspektive totalnega začetnika.

Odrasli velikokrat tega ne zmoremo več, kar je škoda.

💡
Zmožnost, da se snovi ali problema lotimo kot popolni začetniki je predpogoj za napredek. Fino je, če sprejemo dejstvo, da nimamo pojma.

PS: Tale objava je nastala, ker sem na podobno vprašanje odgovarjal na podkastu Gimnazije Bežigrad, Bežipod. Imel sem to čast, da sem bil prvi gost in epizoda je trenutno še v obdelavi - povem, ko bo objavljena :)

Deli to objavo