Kako povečati doseg in promet na svojem Youtube kanalu, ne da bi bilo treba za to ves čas producirati nove videe? In kje vse lahko potem porabimo vertikalne video vsebine? Preprosto ... in povsod.

Letos poleti se mi je odprla zanimiva priložnost, ki jo bom jeseni gotovo podrobneje raziskal. Pišem več ⬇️

Zadnje leto velikokrat naletim na tega ali onega, ki se hvali z norimi rezultati na YT Shorts platformi, sam pa na začetku nisem imel podobnih rezultatov, zato sem ustavil konje.

Tale novica me prepričala, da poskusim ponovno.

Google says 2 billion logged in monthly users are watching YouTube Shorts | TechCrunch
Google said today that more than 2 billion logged-in monthly users are watching YouTube Shorts — up from 1.5 billion a year ago.

V dobrem tednu objavljanja Youtube Shortsov sem opazil dve zanimivi reči:

  • Očitno se je število slovenskih gledalcev Shortsov povečalo, kar sklepam iz veliko večjega števila ogledov mojih Shortsov v slovenskem jeziku,
  • Ogledi Shortsov so prinesli tudi veliko nove publike (povečanje naročnikov) in posledično oglede starih videov (veliko več mesečnega prometa).

V številkah:

💡
V enem mesecu sem na Shortsih zabeležil dobrih 50 k ogledov, moj YT kanal pa je imel 222 % več ogledov.

Vse objavljene stvari sem recikiral iz starih TikTokov, ki sem jim odstranil watermark, ali pa se sprehodil po galeriji na telefonu in poiskal kakšne že zmontirane vertikalne posnetke.

Za hec sem, kar se je dalo in ni že bilo objavljeno, naložil na TikTok ter IG in en Shorts sem ruknil celo na Facebook (ja, Facebook še obstaja).

FB me je presenetil, tisti Reel je postal eden bolje gledanih videov na mojem profilu, dosegel je več kot 30 k ogledov in 16 delitev.

TikTok profil se je tudi zbudil in zabeležil lepo rast.

Zakaj je to zanimivo?

Prvič smo v obdobju, kjer se mi zdi, da lahko identičen kos vsebine brez zadržkov objavljam na različnih platformah. V primeru vertikalnega videa so to YT Shorts, IG, FB in TikTok. Če je pametno zmontiram in opremljen z napisi, se bo enako dobro odrezal na vseh in omogočil enostavno rast.

Pred tem sem vztrajno zagovarjal princip ločenih vsebin za posamezne platforme, ker se mi je zdelo,  da so vse na določen način specifične - pri 9:16 pa govorimo o enakem tipu hitrih vsebin, očitno je samo odvisno kje jih posamezniki gledamo.

To bo gotovo vplivalo na moje načrtovanje objav in navzkrižne promocije le teh. Posrkbel bom, da iz vsakega 16:9 videa recikliram vsaj 4 pokončne vsebine in pripravil jih bom posebej za ta tip vsebine. Poročam, kako se bo to obneslo.

Youtube se očitno močno naslanja na Shorts in kot kaže, uspešno. Meni je všeč, da so vzpostavili način za plačilo ustvarjalcem (čeprav relativno malo) in da še vedno skrbijo za celotno platformo.

Ravnokar so namreč:

  • umaknili možnost povezav na splet iz Shortsov (zaradi spam računov in nategov, prodaj ipd),
  • dodali možnost veliko večih povezav na Youtube profilu (ala link in bio),
  • septembra pa bodo omogočili meni najbolj zanimivo funkcijo; možnost povezav na 16:9 posnetke kanala naravnost iz Shortsov. To bo super za promocijo lastnih vsebin, že zdaj velikokrat Shortsi delujejo kot dražilniki dolgih videov ali pa so reciklirane krajše celote iz le teh.

Tole sem videl tule.

To jasno govori o tem, da bo Shorts razdelek na Youtubu ostal in da očitno postaja velik del Youtuba. Tudi pokončne video vsebine so se izborile za svoj prostor v spletni krajini in zanimivo bo opazovati, kako vse se bodo razvijale.

Jaz bom gotovo eksperimentiral z njimi in se trudil ustvariti zanimive in smiselne vsebine! Kot kaže jih bom lahko objavljal skoraj povsod.

Najbolj pomembno vprašanje pri sledenju tega trenda se mi zdi: "A tak tip vsebin služi krovnemu cilju mojega profila/kanala?"

Odgovor bom iskal jeseni!

Uporabno:

Zaznano:

  • Evropski svet je sprejel direktivo, zaradi katere bodo morali vsi telefoni do leta 2027 imeti zamenjljive baterije. To je super!
  • Patreon in Spotify sta se povezala tako, da lahko Patreonovci objavljalo plačljive vsebine na Spotify. Zanimivo.
  • BookTok po študiji Nielsena zaostaja pred Youtubom po vplivu na izbiro mladih bralcev.
Deli to objavo